Tandberg Radiofabrikk – et stykke norsk industrihistorie
Tandberg Radiofabrikk er et godt eksempel på at Norge kan hevde seg godt i internasjonal konkurranse når det er snakk om avansert teknologi. Samtidig er selskapets historie også et eksempel på at markedsforhold har bidratt til strukturendringer i norsk næringsliv.
Tandberg-eventyret startet i 1933 da sivilingeniør Vebjørn Tandberg etablerte sin radiofabrikk i Oslo. Det var ingen tilfeldighet at radioproduksjonen ble etablert dette året. Dette var året da NRK startet sin kringkastingsvirksomhet, og alle ville jo ha radio. Markedet var stort, og det var flere store og små fabrikker som kastet seg på radioproduksjon på denne tiden, blant annet Radionette.
Etter stadige utvidelser bygde Tandberg en stor fabrikk på Kjelsås i Oslo med laboratorium og forskningsanlegg. Etter ytterligere ekspansjoner ble det behov for en ny fabrikk. Denne ble bygd på Kjeller i utenfor Oslo.
Etter hvert som radiosalget avtok, satset selskapet også på båndopptakere for at folk skulle kunne sitte hjemme i stuene sine og ta opp favorittprogrammene på bånd. Dette ble en storselger for selskapet. Da NRK startet fjernsynssendinger i 1960, ble fjernsynsapparater det neste store skrittet innenfor produktutviklingen. Dette førte til ny vekst for Tandberg. I 1970-årene satset selskapet innen dataindustrien. På det meste hadde selskapet 3 000 ansatte fordelt på ulike produksjonssteder i flere land.
Selskapets økonomi ble etter hvert anstrengt, særlig etter fusjonen med Radionette i 1972. Dettes skyldtes konkurranse og prispress fra europeiske og asiatiske merker. Selskapet valgte å slå seg konkurs i 1978, og radio- og fjernsynsproduksjonen ble avviklet. Men datasatsingen ble videreført i det nye selskapet Tandberg Data.
Kilde: Wikipedia og industrimuseum.no